Bonus Raya 2015 Untuk Penjawat Awam

2015-06-17

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bonus Raya 2015 Untuk Penjawat Awam. Alhamdulillah akhirnya berita yang menjadi tanda tanya buat rakyat Malaysia khususnya penjawat awam terjawab. PM telah mengumumkan bonus raya 2015 untuk penjawat awam. Mesti ramai antara kita yang tersenyum lebar hari ini. Bagi yang tidak kerja kerajaan kena tunggu syarikat anda umumkan bonus raya juga yea. Bagi yang kerja dari rumah hari-hari akan dapat bonus.

Bagi yang bukan bekerja dengan kerajaan anda jangan bersedih. Saya pun sama tak dapat juga bonus ini. Tak apa, rezeki masing-masing. Insyallah Allah SWT sentiasa ada untuk bagi kita semua rezeki,

Esok dah nak puasa juga. Bulan puasa Allah SWT akan bukakan lagi luas pintu rezekinya kepada hamba-hambanya yang beriman. Berikut adalah berita yang saya kongsikan dari laman web bernama tentang bonus raya 2015 untuk penjawat awam ini.

Bonus Raya 2015 Untuk Penjawat Awam
Bonus Raya 2015 Untuk Penjawat Awam
PUTRAJAYA, 17 Jun (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu mengumumkan bayaran bantuan khas kewangan sebanyak RM500 untuk penjawat awam Gred 54 dan ke bawah.

Beliau turut mengumumkan bantuan khas untuk lebih 700,000 pesara kerajaan yang menerima pencen, dengan bayaran berjumlah RM250.

Kedua-dua pembayaran berkenaan akan dibuat pada 25 Jun, yang melibatkan anggaran implikasi kewangan berjumlah RM1 bilion, katanya.

"Bayaran ini bagi membantu dan meringankan beban kewangan penjawat awam membuat persiapan menyambut Ramadan dan Aidilfitri," katanya pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam (MAPPA) ke-14 di sini.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, turut mengumumkan kadar baharu terendah imbuhan tetap perumahan dinaikkan daripada RM180 kepada RM300 sebulan untuk penjawat awam gred 41 dan ke bawah.

Beliau juga mengumumkan bagi mereka yang mendiami kuarters pula, yang selama ini tidak menikmati imbuhan tetap tersebut, turut mendapat faedah sebanyak 25 peratus daripada kadar imbuhan tetap perumahan sebenar, yang layak bagi mereka.

Najib berkata keputusan yang berkuat kuasa mulai 1 Nov depan melibatkan lebih 1.1 juta penjawat awam di seluruh negara, manakala implikasi kewangan pula ialah sebanyak RM1.04 bilion setahun.
sumber

Ada lagi yang mengembirakan apabila Elaun Perumahan dinaikan sehingga RM 300 berkuatkuasa pada November 2015. Kadar baru Elaun Perumahan ni melibatkan Gred 41 ke bawah sahaja.

Harap-harap lepas ini tak ada yang naik lagi lepas kisah GST yang baru beberapa bulan pelaksanaannya. Terima kasih buat PM atas bonus raya 2015 untuk penjawat awam ini.

Share

6 comments:

 1. Replies
  1. Harap lepas ini ada lagi bonusnya.

   Delete
 2. assalamualaikum ...selamat menyambut bulan Ramadhan n selamat berpuasa...:)

  ReplyDelete
 3. alhamdulillah.... bersyukur dpt duit raya sikit...

  ReplyDelete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan