Cara Mengatasi Masalah Kewangan Dalam Rumahtangga

2012-10-08

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hidup bersuami isteri ni biasa lah ibarat kata-kata P.Ramlee dalam lagunya sedangkan lidah lagi tergigit ini pula suami isteri.berkisar tentang perbelanjaan isi rumah,mungki ada pihak yang tak puas hati,mungkin ada yang takut nak menyuarakan pada pasangan masalah ini.mungkin cara berikut boleh dijadikan panduan.

1-Sebagai pasangan yang berkongsi suka duka,janganlah segan bertanya kepada pasangan corak dan tabiat kewangan seperti perbelanjaannya,tanggungan hutang,bil utiliti seperti Elektrik, air dan sebagainya.

2-Janganlah berkira mengeluarkan sedikit budget untuk membeli dan luangkan masa membaca buku-buku menganai pengurusan kewangan,atau jumpalah pakar perancangan kewangan untuk baiki corak  pengurusan kewangan.

Cara Mengatasi Masalah Kewangan Dalam Rumahtangga
Cara Mengatasi Masalah Kewangan Dalam Rumahtangga
3-Ambil masa untuk berbincang tentang impian kewangan berdua serta bagaimana anda dan pasangan akan menghadapi waktu-waktu persaraan atau waktu anda yiada wang,kalau tidak berhemah menguruskan kewangan.

4-Berbincanglah dengan pasangan tentang cara-cara bagaimana mahu meningkatkan hasil pendapatan dan bagaimana cara yang terbaik untuk mengurangkan perbelanjaan seta banyakkan menyimpan.

Dapatkan tips dan cara terbaik untuk Bekerja di Rumah disini :-
 [+]  Buat Kerja Sambilan Di Rumah Boleh Tambah Duit (klik sini)
 [+]  Buat Kerja Di Rumah (klik sini)

5-Dan yang paling penting,bagaimana anda dan pasangan boleh melindungi diri dan keluarga,sebagai jaminan apabila berlakunya musibah yang tak dapat dielakkan cntohnya mengambil perlindungan insuran kemalangan,insuran perubatan dan sebagainya.

6-Yang terakhir,berkerjasamalah menguruskan kewangan.

Semoga dimudahkan urusan dan masalah kewangan kita semua. Mencari rezeki yang berkat juga boleh memudahkan kita semua dari menghadapi masalah kewangan yang dihadapi.. Baca tentang perkogsian Rezeki dari Allah SWT disini.

Share

22 comments:

  1. Jangan lokek-lokek utk kebahagaian keluarga sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak. Sama-sama tolong menolong untuk kebahagian bersama.

      Delete
  2. a'aa bekerjasama urus kewangan.. xdalah nanti sorg urus sorg keluarkan je.. hihii

    ReplyDelete
  3. bgus tipp ni.. trbukak skit minda sy hehe

    ReplyDelete
  4. bagus tips ni tq share ye

    ReplyDelete
  5. Suami yg x perlu lokek.. Kebykan sekarang cikda tgk bila berkongsi cerita dgn kawan or ipar duai suami yg byk berkira.. Ramai isteri yg x kisah berkongsi kewangan dgn suami.. Kan..kan
    .kan...

    ReplyDelete
  6. tak perlu kedekut untuk kebahagian bersama

    ReplyDelete
  7. kena ada kerja sama kedua belah pihak.. kan...

    ReplyDelete
  8. alhamdulllah jika boleh bekerjasama menguruskan kewangan keluarga

    ReplyDelete
  9. Lebih molek kalau comment dibuka pada anonymous .
    Saya tak dapat comment menggunakan url blog.Harap bermanfaat.

    Kalau kedua2 suami isteri boros mcmana lak

    ReplyDelete
  10. the best info..wlaupun belum kawen tp bole laa buat persiadaan b4 kawen ek ;))tq for sharing this!

    ReplyDelete
  11. singgah join sini...

    ReplyDelete
  12. kak serah bulat2 pd suami..kak dah janggal berbelanja..hatta nak beli baju sekali pun..semua rujuk pd suami..

    kecuali brg dapur..

    ReplyDelete
  13. betul tu kena sama2 uruskan kewangan ...

    ReplyDelete
  14. Pokok pangkal nya kena tolak ansur

    ReplyDelete
  15. aslmkum.. slm kunjung bls.. tips menarik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh amalkan tips ini untuk kebaikan atasi masalah rumah tangga.

      Delete
  16. follow kamu dari bloglist KA

    ReplyDelete
  17. yang penting salah sorang kena bijak urus kewangan, kalau dua2 boros memang tak boleh nak buat apa la..

    ReplyDelete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan