Hakikat Perkahwinan Sebenar

2012-11-11


Ada banyak alasan manusia dalam melihat sudut perkahwinan , hakikat yang manakah paling membahagiakan?

Cuba kita lihat dan manakah pilihan kita???

1. Jika hakikat perkahwinan adalah kerana SEKS, maka pasangan akan kerap bertengkar jika layanan di bilik tidur tidak memuaskan.

2. Jika hakikat perkahwinan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bercerai jika bangkrap.

3. Jika hakikat perkahwinan adalah kerana KECANTIKAN, pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka kerepot atau badan jadi gemuk.

Perkahwinan,Isteri,Suami,Keluarga, tips perkahwinan
Perkahwinan 
4. Jika hakikat perkahwinan adalah kerana ZURIAT, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak.

5. Jika hakikat perkahwinan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.

6. Jika hakikat perkahwinan  adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, tambahan pula manusia yang dicintai pasti MATI / PERGI.

7. Jika hakikat perkahwinan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya . Maka tak ada alasan apa pun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan menderhakai ALLAH.
Share

36 comments:

  1. Dh kwin ni..bru dya sedar apa iTu perkahwinan...pasang surut..tuhan yg mngetahui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2.. Kena banyak doa.. Agar di mudahkam segala urusan..

      Delete
  2. Insyaallah klau na mmg nak yg no7 tu Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul-betul. Berkahwin untuk dapat redha Allah.

      Delete
  3. samlah nak kan yg no 7 itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. Sama-sama berusaha untuk yang tu.

      Delete
  4. tak tahu laa..tapi mungkin kerana ibadah (7)

    ReplyDelete
  5. Harap semuanya melakukan perkahwinan kerana ibadah dan Allah... :)

    ReplyDelete
  6. PMDR...
    semoga perkahwinan kita diberkati oleh Allah dan dipanjangkan hingga hujung nyawa masing-masing..dan akak akui, nombor 7 tulah yang kekal abadi selamanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin. Semoga perkahwinan akak di rahmati,kekal hingga akhirat. :-)

      Delete
  7. Jika semua nya kerana Allah swt insyaallah semuanya akan berjalan lancar insyaallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul akak.. Setuju. Buat kerana Allah S.W.T

      Delete
  8. hakikatnya mesti no 7 kan.. =)

    ReplyDelete
  9. semoga bertambah ibadah bile sy berkahwin kelak.. insyaallah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin. Dah kahwin pahala Allah akan gandakan :-)

      Delete
  10. Replies
    1. Mana yang terbaik untuk diri kita dan pasangan :-)

      Delete
  11. Dengan nama Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga perkahwinan yang dibina kekal bahagia dan dirahmati Allah S.W.T.

      Delete
  12. mm,, memang says and blin pun tak jejaskan status glitterati selama ni,,, advertlets je tak leh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kongsi tips ini akak :-)

      Delete
  13. yup,,, tak berubah pun,, jangan lupa join says daripada blog muja k,, hehe,, klau sudi la,,, kalau tk sudi tak pe,, hehe,, btw,, gud luck,, selamat berusaha dapat earning tinggi2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Masih belajar lagi akak nak dapatkan earning.. :-)

      Delete
  14. saya sangat2 setuju dengan awak :)

    ReplyDelete
  15. suka entry ni...kerana no 7 insyaallah kekal jodoh.

    ReplyDelete
  16. perkahwinan tu jg sifatnya saling lengkap melengkapi antara satu sama lain..kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. Indahnya perkahwinan kepada yang pandai menghargai perkahwinan ini.

      Delete
  17. Berkahwin krn Allah. perkahwinan CiM dulu diaturkn family. Walaupun tkd rasa apa2, tp CiM prcaya inilh yg trbaik

    ReplyDelete
  18. Perkahwinan yang diaturkan keluarga mempunyai keberkatan tersendirinya. Semoga perkahwinan akak kekal dan bahagia.

    ReplyDelete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan