SMS Tipu: Shell Nak Bagi Duit Free

2012-11-13

Assalamualaikum.

Minggu lepas saya dapat sms pelik masa kerja. Terkejut juga Shell nak bagi duit free. Bila baca rasa nak tergelak juga. Yea la, tiba-tiba aje saya akan dapat duit free macam ini. Rupa-rupanya SMS Tipu Shell  nak bagi duit free.

" RM.0 Promotion's Tahniah sim kad Anda tlh meraih HADIAH PERCUMA "RM 19,000.00"dr SHELL HELIX No pin 552299 Sila Call di Talian SHELL SDN BHD 0128161645 TQ "

Ini no orang yang hantar sms (014-8747361). Saya tunjuk kat kawan dalam office. Kawan saya  cakap untung la sambil gelak-gelak. Rupanya tak cukup lagi geng-geng tipu orang dengan aktiviti penipuan macam ini. Jika nak diikutkan, cerita SMS tipu ini dah lama ada. Media massa pun ada cerita tentang sms tipu. Tapi masih geng-geng menipu meneruskan aktiviti mereka. Saya dah tahu sms tersebut tipu, cuma di sini nak berkongsi maklumat,takut kawan-kawan pun kena macam ini juga.

Jika ada pihak yang berwajib nak tangkap mamat/minah ini, dipersilakan telefon dua no di atas. Tangkap aje orang-orang macam ini. Hidup pun nak susahkan orang. Letak dalam penjara lagi baik daripada menipu orang ramai.
SMS Tipu,Shell,Nak Bagi Duit Free, Shell tipu,
SMS Tipu
Pernah beberapa tahun lepas, saya dapat SMS tipu macam ini juga.Tapi SMS tipu tersebut atas nama Astro konon-konon. Sama juga cara dia orang buat, hantar SMS tipu lepas tu suruh orang call. Masa yang Astro tu saya call mamat tu. Dia minta no akaun bank,lepas tu tanya,bank yang saya bagi no akaun tersebut ada kad atau tak ada kad untuk pengeluaran duit.Saya sebenarnya dah tahu,jadi saya cakap bank tak ada kad. Terus dia jawap maaf yea, kami (orang yang menipu tu) tak boleh bagi duit sebab saya tak ada kad bank.Lawak aje kan.

Jika difikirkan, tak kan  syarikat yang besar macam Astro tak boleh call terus pelanggan jika nak bagi hadiah ker apa-apa yang macam ini. Ini tidak,hantar sms aje.itu pun pakai no hp..hahaha.. lawak-lawak. Mereka ingat kita yang mereka nak tipu tak sekolah macam mereka juga. Masa saya call,mamat yang jawap call cakap ada lorat Indonesia. Bukan saya nak cakap mereka tak baik.Ramai orang-orang Indonesia yang baik-baik cuma yang ini seorang yang tak berapa baik. Moga-moga dia insaf dan diberikan hidayat AMIN.

Kadang-kadang terfikir juga,kenapa manusia sanggup buat macam-macam yea.Tak rasa kasihan kat orang ker? Tak takut kat Allah ker mereka ini? Berusaha la sedikit dengan tubuh badan dan nikmat yang Allah bagi. Allah lagi suka orang yang berdikari mencari rezeki daripada orang yang meminta-minta dengan manusia. Tapi kes ini lagi parah. Menipu orang untuk mendapatkan duit. Macam-macam dunia sekarang. Dunia dah nak akhir zaman.

Jika berlaku kes-kes seperti ini, di mana kita nak buat aduan yea? Sekurang-kurangnya no hp mereka dah tak boleh digunakan lagi jika no mereka disekat, atau pun pihak berwajib boleh cari mereka ini melalui no hp mereka. Kawan-kawan tahu tak?

Share

46 comments:

  1. PENTIPU~!!!!!
    jgn percaya...Na rasa nowdays kes penipuan mcmni da bole buat report polis kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lapor kat polis kan.. Bagus juga tu.

      Delete
  2. dah selalu sangat macam nih..xde kerja nak buat dok tipu orang..

    ReplyDelete
  3. try la call no tu pedajal balik makhluk yang menipu tu... Sound terus pun lagi baik. Tak silap yang buat tu mesti indon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malas nak call layan mereka ni.. Buat abis kredit aje.. Harap-harap nanti kene dorg ni..

      Delete
  4. hurm.. lepas ni kena berjaga2... ini yang kita dapat kesan.. kawan saya pernah kena tipu.. panggilan kononnya daripada bank. lepas tu dia cakap kat kawan saya yang dia ada hutang kad kredit. member saya cuak. yelah. dia tak pernah ada kad kredit. lepas tu orang yang daripada bank kononnya nak perbetulkan kesilapan tu. dia mintak segala detail akaun bank. member saya yang senang panik dan cuak ni terus bagi tanpa rasa syak wasangka. last2, terbang duit dalam akaun dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasihannye.. Pandai mereka ni yea. Macam-macam cara dorg buat. Memang kena jaga-jaga lepas ni. Jangan sampai tertipu.. Terima kasih BK info ni.

      Delete
  5. as salam

    akak penah dapat yg shell tu tapi dah agak mesti tipu..nice sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama akak. Ramai juga target sms tipu dorg yea. Macam mana dorg boleh dapat no kita. Ini mesti kes ambik no dengan kedai jual topup. Sebab kat sana kadang-kadang kene tulis no hp kita kat situ bila nak masukkan topup.. Kene barhati-hati lagi.

      Delete
  6. Tak payah layan sms or call dari yg tak dikenali...better p branch kalau nak berurusan dgn bnk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul-betul. Jangan terpedaya dengan sms tipu.

      Delete
  7. kena hati-hati bila terima sms atau email ' durian runtuh' macam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul-betul. Kene berjaga-jaga. Jangan mudah terperdaya dengan duit free macam ni :-)

      Delete
  8. Nak kaya guna cara tak btl, macam nie la jadinya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu akak. Tak kan la astro atau shell nak tipu macam ni kan. Kita pengguna dah bijak sekarang.

      Delete
  9. Ini tipu sidah biasa maaa.....tatak helan...depa kena pikir cara lain plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak. mana nak dapat duit free macam ini kan. Sms tipu duit free boleh. Tapi kita pengguna dah bijak.

      Delete
  10. memang banyak sangat kes2 tipu macam ni sekarangni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu akak. Kena jaga-jaga dengan sms tipu macam ni.

      Delete
  11. blh wat report polis benda ni pun rasanya...tp selalu ignore je..sentiasa nak menipu...ada je msg diakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. Harap-harap tak ada yang kena tipu dengan kes ini. dapat sms tipu.

      Delete
  12. selalu gk akak dpt msg camtu, rasa cam nk bls msg tu tulis tipu report polis kang heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba macam tu akak. Mesti dia takut ;-). suka menipu dengan sms tipu ni.

      Delete
  13. abaikan aje, KA pon pernah terkena!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap-harap SMS tipu ini dapat di atasi kan. Selalu ada ada sms tipu macam ini.

      Delete
  14. selalu jugak dapat.. tapi abaikan...

    ReplyDelete
  15. Kakak rasa ramai yg dapat macam ini.
    Sebaiknya buat tak nampak aje.

    Salam maal hijrah dari kakak juga.

    ReplyDelete
  16. banyak kali dah kena gini ..
    tapi buat2 tak tahu je..haha
    salam maal hijrah

    ReplyDelete
  17. penah jugak dpt msg cm tu.. ramai jugak yg mudah terpengaruh then rugi.. xpela yg penting duit dorg dapat tu tak berkat.. tetap ada balasan untuk penipu berjaya ni kan.. hehe

    ReplyDelete

  18. Jangan di layan sgt benda ni..

    SALAM MAAL HIJRAH BUAT ANDA SEKELUARGA..:)

    ReplyDelete
  19. tak pernah caye sgt kat SMS ni.tmbh bab duit ni.hurmmmmm byk peni[uan

    ReplyDelete
  20. sekarang ni memang banyak penipu mcm ni

    ReplyDelete
  21. tulah.. kdg2 rasa boleh buat tergelak je

    ReplyDelete
  22. salam..mana ada orang nak bagi duit free2 jer kat kita kan..kalo akak memang tak percaya..akak & hubby pernah menang peraduan Shell,pihak yg dilantik oleh Shell akan call & sahkan betol tak kita pernah masuk peraduan tersebut.

    ReplyDelete
  23. kami laki binik dpt sms tu hari tu.ngepek je kan
    nway aalam maal hijrah ;)

    ReplyDelete
  24. alamak..kau punya entry ni buat aku nak cerita pasal pengalaman aku la..hehehe..

    xpe esok kalau rajin aku nak update 1 entry pasal ni..insyaAllah..:D

    ReplyDelete
  25. Jangan terpedaya..banyak sangat msg2 macam ni sekarang..cara orang nak dapat diuit mudah..

    ReplyDelete
  26. Hahaha..sangat mengarut! Jgn dilayan

    ReplyDelete
  27. Mieya pon selalu juga terima sms tipu macam tu. Tapi, selalunya Mieya just ignore je.

    ReplyDelete
  28. dah banyak sgt jadi mcm ni kan.. saba jelah.. kdg2 jadi penyeri enset pulak.. ada jugak ke kena tipu??

    ReplyDelete
  29. akak saya penah kena .. menipu suma tu..

    ReplyDelete
  30. Selalu jugak terima sms macam ni.. kekadang tu email pun ade jugak..

    ReplyDelete
  31. hangin je bila email or sms.
    tp kite salu dpt email laaa
    mls nk lyn dah

    ReplyDelete
  32. tiada orang akan bagi duit free lebih2 lagi dengan jumlah yang besar...tu menipu namanya

    ReplyDelete
  33. hahaha....kerat jari CiM lah kalau nak suruh percaya free gift melalui sms nie, nak2 duit.

    ReplyDelete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan