Resepi Ayam Masak Black Pepper

2014-11-01

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Resepi Ayam Masak Black Pepper. Macam sedap aje bunyinya kan. Bunyi sedap dan bila masak pun insyallah sedap. Hari minggu biasanya kalau tak kemana-mana saya akan masak. Tak pun tolong-tolong isteri masak. Kata orang jangan bebankan isteri sangat dengan kerja di rumah. Sebagai suami kita pun kena ringankan tangan untuk tolong isteri dirumah. Barulah kasih sayang bertambah erat. tak gitu...

Resepi Ayam Masak Black Pepper
Resepi Ayam Masak Black Pepper
Hari ni kami masak resepi ayam black pepper. Saya nak kongsi dengan anda bagi yang rasa nak cuba-cuba resepi ayam masak  black pepper ni. Sedap insyallah. Masa masak, masak dengan kasih sayang dan berzikir pada Allah SWT juga. Insyallah masakan yang dimasak akan sedap dan berkat. Daripada makanan yang dimakan tu akan membatu kita semua untuk buat amal ibadat termasuk solat dan amal-amal lain kepada Allah SWT.

Di bawah ni saya kongsikan bahan-bahan dan cara-cara untuk masak resepi ayam black pepper ni.

Bahan-bahan Resepi Ayam Masak Black Pepper
7 ketul ayam (ikut suka anda)
6 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – dihiris
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung -dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula
Minyak masak untuk menumis

Bahan-bahan bagi perap ayam
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam

Cara-cara masak Resepi Ayam Masak Black Pepper
Perap ayam selama lebih kurang 20 minit. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
Masukkan sos tiram, kicap manis dan air. Kacau hingga sekata.
Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Siap untuk dihidangkan.

Sponsor Ads
[+]Rahsia membina kerjaya berjaya di rumah!!! Klik Sini
[+]Rahsia Tambah Pendapatan dengan Menulis! Klik Sini
[+]Panduan Dekorasi Bajet Rumah Anda! Klik Sini

Mudahkan? Saya suka masak yang mudah-mudah aje. Nak masak yang susah-susah biasanya saya minta dan bayar aje di kedai. Mereka lagi pakar masak. Tak apa kadang-kadang makan kat kedai. Boleh rehat-rehat dan rasa masakan kedai juga bersama keluarga.

Resepi Ayam Masak Black Pepper
Gambar saya pinjam dengan google. Tak sempat ambil gambar, dah abis makan tadi..hehe..

Selamat menjamu selera kawan-kawan dengan resepi ayam masak black pepper. Jika nak masak Kangkung Goreng Belacan pun boleh cuba ikut panduan ni yea. Jika anda nak belajar masak Kek Coklat yang sedap. Boleh lihat panduannya disini--> Masak Kek Coklat Sedap.(klik sini)

Sedap-sedap rugi tak cuba...Anak-anak mesti suka.
Share

13 comments:

  1. nampak kuahnye sedikit pekat akk suka lauk mcmne..keep resepi leh cuba jgk ni :)

    ReplyDelete
  2. Akk pun suka lauk ni klau mak masak. Sndiri msak mcm xbest je.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti boleh cuba ikut cara ni, mana tahu menjadi Akak.

      Delete
  3. bolehlah knor ambil resepi dr sini... rajin tolong isteri..
    bkn sng nk dpt resepi dr blog PMDR

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba, tolong yang boleh aje Akak.

      Delete
  4. terima kasih sis utk perkongsian resepi. boleh try masak utk lunch harini ni.. sedap.

    ReplyDelete
  5. klu guna bawang putih semata @ bawang merah aje bileh x? maksud sy slh satu tu je y guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut selera faris. Biasa kena ada dua-dua baru sedap.

      Delete
  6. tengok gambar je pun dah sedap..nak try utk berbuka hari ni. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba masak resepi ayam black pepper ini yea.

      Delete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan