Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger

2016-01-30

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger. Rasanya dah lama saya tak buat apa-apa segmen dalam blog ini. Rasa macam nak buat segmen kali ni. Sebagai pembuka tahun 2016 yang agak mencabar kata orang sekarang. Ramai antara kita yang mencari peluang kerja kedua atau menambah pendapatan dengan buat dua kerja bagi menghadapi suasana ekonomi yang tak menentu ini.

Akibat kenaikan kos sara hidup dan perbelanjaan sejak dua menjak ini menyebabkan ramai yang nak mencari pendapatan sampingan buat diri dan keluarga bagi meneruskan kelangsungan hidup sama ada di kampung lebih-lebih lagi kehidupan di bandar-bandar besar seperti di Kuala Lumpur dan Selangor.

Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger, Dua Kerja,
Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger
Tertarik dengan komen di dalam entri saya sebelum ini " Dua Kerja atau Banyak Kerja " jadi terhasilah segmen ini.

Saya namakan segmen ini sebagai " Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger ". Ianya terbuka kepada semua blogger. Harapan saya melalui segmen ini rakan-rakan blogger dapat berkongsi pengalaman, kisah atau cerita anda sendiri mahupun rakan-rakan lain jika mempunyai dua kerja atau lebih. 

Tujuan dari "Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger" adalah untuk :-
1) Membantu rakan-rakan blogger atau bukan blogger mendapat idea bagi memulakan kerja kedua atau dua kerja bagi manambah pendapatan mereka.
2) Bekenalan di alam maya dengan rakan-rakan blogger lain.
3) Dapat menambahkan Follower baru.
4) Dapat Blogwalking ke blog rakan-rakan yang lain.

Bagi menyertai Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger ini, apa yang perlu anda buat adalah seperti berikut:-

1) Tulis satu entri bertajuk "Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger".

2) Panjang entri, lebih kurang 100-400 patah perkataan atau lebih berkaitan cerita anda atau orang lain yang boleh dimanfaatkan oleh rakan blogger mahupun bukan blogger bagi 'membuka peluang kepada pembaca mendapat idea memulakan kerja kedua atau dua kerja buat mereka'. Di dalam penulisan entri tersebut anda boleh cerita berkaitan peluang kerja kedua sama ada kerja/bisnes online mahupun offline, kebaikan atau keburukan kerja tersebut dan lain-lain lagi.

3) Letak banner Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger di dalam entri anda dan link ke entri ini.

4) Follow blog ini sama ada melalui widget follower NFC Blogspot atau Google Plus Follower.

5) Setelah siap entri tersebut, tinggalkan URL entri di ruangan komen di bawah ini.

Syarat Tambahan:-
1) Entri yang berbentuk hasutan, kebencian, perkauman, permusuhan dan yang berkaitan tidak dibenarkan.
2) Mestilah asli dan buka entri 'copy paste'.
3) Boleh baca entri panduan ini.

Hadiah Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger:-
Yea ada hadiah. Hadiah saguhati sebagai penghargaan dari saya kepada rakan blogger yang menyertai segmen ini yang ingin membantu rakan-rakan kita mencari peluang kerja kedua bagi menambahkan pendapatan.

Saya akan senaraikan penyertaan dari semasa ke semasa. Dari senarai tersebut saya akan bagi hadiah berupa wang tunai atau top up kepada tiga(3) rakan blogger yang terpilih melalui aplikasi rendom.org apabila tamat segmen ini. Segmen ini akan berlangsung dari sekarang hingga akhir bulan ini 31/1/2016. 19 Feb 2016 (Selepas CNY)

[+] Senarai Blogger Segmen Dua Kerja Apa Kata Blogger [Lihat di sini]

Semoga segmen ini mendapat sambutan. Terima kasih.
Share

46 comments:

  1. InshaAllah nak join,

    ReplyDelete
  2. Wah segmen awal tahun ni,semoga ramai yang join

    ReplyDelete
  3. Semoga berjaya PM.....
    Mak ni mcm tak de cerita jer nak dikongsikan....huhu....maklumlah surirumah yg tak de masa depan hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Boleh bagi cadangan cerita orang lain pun ok akak. Insyallah mungkin ada yang akan dapat manfaatnya nanti dari perkongsian tersebut.

      Delete
  4. Cambest je segmen nie.. kena pulak dengan kos hidup yang semakin meruncing sekarang nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh join berkongsi cerita dan pengalaman buat kerja kedua.

      Delete
  5. bagus-bagus... segmen macam ni lah yang membantu blogger mencari peluang dan idea untuk cari extra income... timbah-tambah kalau berkaitan dengan blogging jugak... insyaAllah tengah rangka entry untuk segmen nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Boleh rangka dan buat cepat, nanti ramai yang boleh lihat contoh nak buat entri mereka juga. Segmen ini juga boleh bantu bukan blogger dan blogger mendapat idea nak mulakan kerja kedua jika berminat.

      Delete
  6. buat dua kerja ni biasa pada ky..
    selamat bersegmen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh berkongsi cerita kakyon dalam segmen ini. Boleh sertai nanti.

      Delete
  7. insyallah kalau kesempatan boleh join

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh join. Ada masa lagi nak buat.

      Delete
  8. selamat menganjurkan segmen ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Belum ada yang hantar lagi. Boleh sertai juga akak.

      Delete
  9. selamat bersegmen semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Boleh sertai jika ada masa. Ada hadiah yang menanti juga di samping boleh 'kenalkan' produk akak.

      Delete
  10. segmen bagus ni..buat idea update entry baru..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Ada kerja kedua untuk di kongsi dengan rakan-rakan blogger silakan untuk menyertainya.

      Delete
  11. Teringin nak join tapi tak sure la dengan fon pun senang ke nak copy paste bagai ni, nak duk kat pc, malam ja tu pun kalau sempat, sori terpjg pulak komen :))

    ReplyDelete
  12. Selamat berjaya
    Maju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Boleh cerita tentang bisnes akak juga dalam segmen ni.

      Delete
  13. Sudah sampai masanya utk anjurkan segmen ini sebab selalu dah selalu inform tentang kerja dari rumah. Ramai yg suka ni:)

    ReplyDelete
  14. Kalau ada kesempatan...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...

    Akak dah join..

    aryanazra.blogspot.my/2016/01/segmen-dua-kerja-apa-kata-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sertai segmen ini Aryan. Nanti saya update.

      Delete
  16. salam akak join...

    http://www.sheilainspire.com/2016/01/segmen-dua-kerja-apa-kata-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sertai segmen ini Sheila. Nanti saya update.

      Delete
  17. Insyaallah blik kerja satg asha join

    ReplyDelete
  18. saya join
    http://acuasha.blogspot.my/2016/01/segmen-dua-kerja-apa-kata-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sertai segmen ini Asha. Nanti saya update. Selamat maju jaya.

      Delete
  19. dah join http://mybekamspagombak.blogspot.my/2016/01/segmen-dua-kerja-apa-kata-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sertai segmen ini akak Raihanah. Semoga bisnes bertambah maju.

      Delete
  20. Selamat bersegmen buat rakan-rakan yang mengambil bahagian... :)

    ReplyDelete
  21. Done.. dah siap.. harap diluluskan oleh tuan tanah... http://www.saljuhumairah.com/2016/01/segmen-dua-kerja-apa-kata-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sertai segmen ni. Insyallah lulus punya. Semoga bertambah maju dan berjaya dengan kerja kedua.

      Delete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan