Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah S.A.W

2013-02-05

Assalamualaikum.

Hari ini saya nak berkongsi maklumat tentang Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah S.A.W . Semoga perkongsian Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah S.A.W ini dapat dijadikan panduan untuk ibu-ibu dan yang bakal menjadi ibu. :-)

Sebagai orang tua, tentulah kita menginginkan memiliki anak yang sempurna baik fizikal dan rohani. Oleh karana itu segala usaha harus dilakukan agar keinginan tersebut tercapai. Banyak orang tua yang mempersiapkan pendidikan dan keperluan untuk si buah hati bahkan sejak berada di dalam kandungan. Memang jika dilihat dari awal penciptaan manusia, kehidupan dimulai sebelum lahir ke dunia. Iaitu sembilan bulan didalam rahim. Itulah sebabnya di China, usia seseorang dihitung dari tarikh lahir dan ditambah dengan usia sembilan bulan dalam kandungan.

Tetapi tidak sedikit para ibu yang melupakan faktor makanan dalam mendidik akhlak anak saat dalam rahim. Padahal bayi mendapatkan makanan dari apa yang dibekalkan ibunya. Jika apa yang dimakan oleh ibunya baik, maka yang dimakan oleh bayi tentulah juga baik. Begitu juga sebaliknya. Sehingga dalam Islam, Rasululullah S.A.W menganjurkan agar memberi makanan yang baik dan halal, serta menjauhkan makanan yang diperoleh dari suatu perbuatan dosa. Tujuannya supaya akhlak anak baik dan terjaga dari segala perbuatan dosa di kehidupannya kelak.

Rasulullah S.A.W, memberikan tuntunan makanan apa saja yang berkhasiat untuk bayi sejak dalam kandungan. Dan sebagai umat Islam hendaknya kita meyakini serta mengamalkan tuntunan tersebut. Berikut ini info tentang makanan dan buah-buahan serta khasiatnya untuk bayi menurut Rasulullah SAW:

Buah Kurma
Kurma adalah tanaman yang hidup di daerah kering semenanjung arab. Memiliki buah yang berwarna coklat kehitaman, lonjong dan berdiameter 2-3 cm. Kandungan glukosa, fruktosa serta zat cair didalamnya sangat mudah diserap oleh tubuh. Oleh karena itu buah kurma juga beberapa kali disebutkan di dalam Alquran sebagai buah yang memiliki kelebihan dibanding buah lain. Berikut khasiat kurma menurut Rasulullah SAW:

Rasulullah S.A.W bersabda, “Berilah makan kurma wanita yang sedang hamil pada bulan-bulan terakhir kehamilannya supaya anaknya menjadi anak yang penyabar dan suci.”

Amirul Mukminin as berkata, “Barni adalah sebagus-bagusnya kurma. Berilah ia kepada para wanita yang sedang dalam masa nifas, supaya anaknya menjadi anak yang penyabar dan bijak.”

Imam Ja`far Shadiq as berkata, “Berilah makan barni (sejenis kurma) wanita yang telah melahirkan (pada masa nifas) supaya anaknya menjadi anak yang berakal dan murah hati.”

Sehingga dari uraian diatas, sangatlah dianjurkan memberikan Kurma untuk dikonsumsi ibu. jadi Air ASI-nya akan berisi berbagai khasiat yang disebutkan diatas. Sehingga ini semakin memperkuat keyakinan untuk memberikan ASI kepada Bayi, dan hendaknya tidak memberikan susu formula sebagai salah satu upaya mendidik akhlak dan fisik anak sejak dini.

Lu'ban
Lu'ban adalah sejenis kemenyan khas arab yang biasa dipakai sebagai bahan pengharum dan parfum arab. Kandungan utamanya adalah unsur utama dari resin benzoin berbagai tanaman dari genus Styrax. Dengan memberikan lu'ban, bayi dalam rahim akan memperoleh banyak manfaat. maka Berikut Khasiat lu'ban menurut Rasulullah SAW:

Rasulullah saw bersabda, “Berilah makan lubân wanita yang sedang hamil, karena janin yang memakan lubân dalam perut ibunya akan menjadi kuat akalnya. Jika ia laki-laki ia akan menjadi seorang pemberani, jika ia perempuan ia akan menjadi perempuan yang besar pinggulnya dan dicintai suaminya.”

Imam Ali Ridha as berkata, “Berilah makan lubân wanita yang sedang hamil. Karena, jika ia anak laki-laki ia akan menjadi laki-laki yang cerdas, pintar dan pemberani, dan jika ia anak perempuan ia akan menjadi perempuan yang berakhlak baik, cantik, berpinggul besar dan dicintai suaminya.”

Buah Safarjal
Safarjal adalah buah sejenis apel dengan nama latin Cydonia oblonga. Buahnya banyak mengandung khasiat, di amerika di sebut dengan nama Quince.
Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah S.A.W, Kehamilan, hamil, tips makanan semasa hamil,
Buah Safarjal

Rasulullah SAW bersabda, "Berilah makan buah safarjal (sejenis apel) kepada wanita yang sedang hamil, karena ia dapat membuat bagus akhlak anak yang akan dilahirkan."

Semangka
Semangka adalah buah dari tanaman merambat yang serumpun dengan labu, melon dan ketimun. Buahnya yang banyak mengandung air membuatnya sering dijadikan jus. Daging buahnya berwarna merah dan kuning.

Rasulullah SAW memberikan anjuran agar ibu hamil mengkonsumsi semangka sebagaimana sabda beliau: "Setiap wanita hamil yang makan buah semangka maka anaknya akan cantik wajahnya dan baik akhlaknya."

PS:-  Dapatkan Panduan Anak Pintar Cerdas <<---- disini
-Adakah anda hamil?
sumber

Share

44 comments:

  1. Tq sharing..
    Buah Safarjal tu mcm buah pear jek kan..
    hihihi...xhamil pun inshaa Allah thn depan kot...pastu tutup kilang :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea rasanya. ada macam nak sama.
      semoga tips makanan berkhasiat untuk kehamilan menurut Rasulullah s.a.w dapat dijadikan panduan untuk bakal-bakal ibu.

      Delete
  2. Replies
    1. Sama-sama akak. Semoga tips makanan berkhasiat untuk kehamilan menurut Rasulullah S.A.W ini dapat sedikit mamberi manfaat di dalam kita memilih cara pemakanan Rasulullah S.A.W untuk membantu kehamilan.

      Delete
  3. bagusnya sharing nie

    ReplyDelete
  4. dlm banyak2 tu buah kurma n semangka je yg mudah di jumpai.... nice sharing dik, tq

    ReplyDelete
  5. cm ne rupe luban tue iyerr???
    tq kongsi sini..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam kemenyan.sape2 gi mekah kirim la.memang luban para hafiz akan jadikan snek harian mereka. dikunyah n dihisap airnya mcm kunyah gula2 getah.

      Delete
    2. macam kemenyan.sape2 gi mekah kirim la.memang luban para hafiz akan jadikan snek harian mereka. dikunyah n dihisap airnya mcm kunyah gula2 getah.

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah dan Rasulnya telah memberi pengajaran, tapi kita kurang mengendahkan...

      Delete
    2. Tugas kita hanya ikut mana yang dah di bagitahu kan akak..

      Delete
  7. Banyak yg Allah jadikan menjadi kebaikan buat manusia tapi banyak juga yg kita tak tahu.

    psst: Buah safarjal tu macam buah pear pulak kakak tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakak. Semunya ada kebaikan untuk kita yang kita tak tahu. Semoga info makanan berkhasiat untuk kehamilan ini bermanfaat untuk kita.

      Delete
  8. tu la kan, masa akak hamil dulu, akak suka makan buah tembikai ( semangka) . geng geng cina kat office ni siap ckp kalau preggy tak elok makan tembikai. eleh... apa dorang tau kan.. kan..

    Tak de pun dalam kitab kuta ckp makan buah tembikai memudaratkan baby. saja le dorang cuba nak hapuskan amalan dan tuntutan dalam islam.

    ReplyDelete
  9. TQ for sharing..
    info yg sangat bagus buat kita wanita:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Semoga info Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah S.A.W ini bermanfaat kepada kita semua.

      Delete
    2. Sama-sama. Semoga info Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah S.A.W ini bermanfaat kepada kita semua.

      Delete
  10. semangka tu nama tembikai bagi orang johor

    ReplyDelete
  11. dulu kak suka mkn buah delima.kurma ,madu,kismis..sampai skrg satu family amalkan..

    bagus sgt info ni..tq PMDR

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah-buah yang bagus untuk diamalkan.

      Delete
  12. buah safarjal tu buah apa ye?? first time dengan nama dia.. perkataan quince tu pun first time saya dengar..

    ReplyDelete
  13. Buah safarjal tu bukan buah pear ke....bagus info ni... :D

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah, amalan pemakanan sunnah sangat baik untuk ibu dan bayi kan.

    ReplyDelete
  15. terima kasih utk info yg sgt berguna nih..sayang ..kak zu dah tua utk mengandung lagi..

    ReplyDelete
  16. masyallahhh..macam2 nabi muhammad tinggalkan.utk kita...

    ReplyDelete
  17. aye suka makan kurma, lagi sedap buat kurma lassi (campuran kurma dan susu segar)

    ReplyDelete
  18. moga bla kwin nti pn dpt rezeki jd seorang ibu.amin

    ReplyDelete
  19. rasa nak muda balik..mengandung dan amalkan pesanan rasullullah..
    tapi boleh sampaikan pada anak2..untuk bakal cucu pulak..
    in

    ReplyDelete
  20. terima kaseh atas perkongsian ini

    ReplyDelete
  21. Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
  22. btl tue ;)..

    dah lama akak tak singgah cni ;)

    ReplyDelete
  23. Boleh try ni.... tu buah pear ke...

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  25. perkongsian yang amat baik..:)

    ReplyDelete
  26. Pasal sarfarjal tu...
    Kat malaysia mmg susah dpt..
    Kat Australia pon diorg pnggil quince... buah tu x blh direct mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://en.m.wikipedia.org/wiki/Quince

      Delete
  27. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  28. Offer utk eBook masih ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih ada. Boleh tengok dalam link yang saya sertakan di atas. Berbaloi dapatkan panduan ini untuk didik anak-anak.

      Delete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan