Jangan Minum dan Makan dengan Tangan Kiri

2012-10-10

Assalamualaikum..

Hari ni saya nak berkongsi tips sikit dengan kawan-kawan..
Dari Jabir r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. bersabda :

"Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu, Sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya."
(Hadith Riwayat Muslim)


Share

20 comments:

  1. kadang2 sy terminum gak pkai tgn kiri huhu.. tq atas ingatan

    ReplyDelete
  2. Diriwayatkan juga mereka yg makan menggunakan tangan kiri apabila tiba di padang mahsyar dia tidak mendengar apabila namanya dipanggil. Na'uzubillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na'uzubillah.. Saya baru dgr riwayat ni kakzakie.. Minta dijauhkan. Tq 4 sharing..leh guna utk nasihatkan anak2..

      Yg cikda ingat nabi pesan jgn minum sambil berdiri. Nabi sendiri kalu terminum sambil berdiri baginda akan muntahkan balik..

      Delete
  3. Replies
    1. terima kasih akak. semoga kita dapat minum dan makan dengan tangan kanan.

      Delete
  4. huhuhui.... pasni kene lbh alert takmo kasi aiyan suap ngn tgn kiri

    ReplyDelete
  5. selalu juga suami pesan ni...nak ambil apa2 guna tgn kanan,tgn kanan yg kita makan,tgn kanan juga kita ceduk lauk,tgn kanan juga nak tuang air..mmg nampak kotor,tapi itulah sebenar2nya..bg org yg kidal berusahalah utk belajar mengunakan tangan kanan..info yg menarik ni tq..panjang pula bebelan akak ni..

    ReplyDelete
  6. ingat dulu,..arwah mak ajar masa mama kecik2 lagi,...dan sekarang mama tgh ajar mia pula...tq berkongsi info

    ReplyDelete
  7. eloknya ajar sejak anak2 dari kecil lagi kan supaya mereka terbiasa..InsyaAllah

    ReplyDelete
  8. tq share, tapi camner ye utk yg kidal tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah terpikir gak..camner yg kidal??..

      Delete
  9. Tq4 sharing.. Leh guna utk nasihatkan anak2

    ReplyDelete
  10. Tq for sharing..memang terbaik!

    ReplyDelete
  11. tq for the sharing.. Saya dari bloglist KA, Done follow.. hit me back ya

    ReplyDelete
  12. a'aa pnh gak terbaca psl ni sblm ni..

    ReplyDelete
  13. kadg2 tu pernh gak terguna tgn kiri...terima ksih kerana mengingatkan

    ReplyDelete
  14. kalau minum saya guna mana2. kalau makan mesti tgn kanan. terima kasih atas peringatan

    ReplyDelete
  15. ingatan untuk kita bersama.. kadang-kadang terminum jugak dgn tangan kiri. Lepas ni akan cuba sedaya upaya untuk elakkan.. terima kasih kerana berkongsi ye :)

    ReplyDelete
  16. orang putih makan tgn kiri kan, pisau tangan kanan..ape2 hal dulukan yg kanan dan yg paling dekat :)

    ReplyDelete
  17. kadang2 saya pun terguna tangan kiri. adoi!

    ReplyDelete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan