2012-10-06

Berbelanjalah Secara Bijak

Posted by Pokok Manggis Depan Rumah in , 19 comments
Assalamualaikum..
Hari ni cuti lagi kan. Best time cuti. Saya suka cuti, tapi kadang-kadang orang cuti saya kerja juga.. Kadang-kadang orang kerja saya pula cuti.. Sama la kan kita semua..  Hari ni saya nak berkongsi tantang berbelanja secara bijak, Semoga ianya boleh di jadaikan panduan dalam pengurusan kewangan kita seharian..


Panduan mudah tetapi penting untuk menjadi pengguna yang bijak semasa berbelanja;

>Sentiasa menyediakan senarai harga barangan yang hendak dibeli dan pastikan anda mematuhinya.

>Jangan pergi berbelanja ketika anda tidak ada “mood”. Ini akan mendorong anda untuk membeli secara spontan (impulse) yang akan merugikan anda.

>Sentiasa membandingkan harga dan kualiti dahulu sebelum membeli.

>Jangan membawa terlalu banyak wang selain daripada yang diperlukan sahaja untuk membeli.

>Sentiasalah memastikan dengan “cashier” dan resit belian anda untuk mengelakkan anda terlebih bayar (over-charged).

>Janganlah berbelanja jika anda hanya ingin bersaing dengan kawan-kawan atau jiran. Belilah apa yang anda perlukan sahaja.

>Sentiasa membandingkan kos harga makanan berdasarkan kos satu unit mengikut berat, ukuran atau perkhidmatan daripada membandingkan mengikut satu bungkusan atau tin. Bawa kalkulator untuk memudahkan pengiraan anda.

Jimat banyak ni.. Boleh ker??
>Jangan membeli makanan dalam tin yang telah kemek dan berkarat. Pastikan tarikh luput untuk makanan berkenaan.

>Bacalah label dengan teliti, ketahuilah kandungan barangan itu, cara-cara penggunaannya dan bagaimana cara untuk menyimpannya.

>Belilah barangan yang menawarkan harga jualan yang lebih murah. Ambil kesempatan terhadap potongan harga dan diskaun yang ditawarkan.

>Belilah barangan cukup untuk seminggu untuk mengurangkan perbelanjaan anda sentiasa berulang-alik ke kedai.

>Jangan membeli hanya berdasarkan jenama, terutama membeli barangan import yang dianggap “branded goods”. Belilah barangan yang berkualiti. Belilah barangan buatan Malaysia.

>Jangan terpengaruh dengan iklan.

>Elakkan berbelanja menggunakan kad kredit. Ini menggalakkan anda berhutang.

>Hanya berbelanja berdasarkan kemampuan anda dan kepentingannya.

Semoga ianya bermanfaat kepada kita semua..

19 comments:

  1. Kalau kakak nie tak pernahnya tak ada mood nak shopping...

    ReplyDelete
  2. info yang bagus, betullah kadang saya ikut mood gak nak shopping bila mood tak baik ntah apa2 je beli..beli nengok balik rasa rugi ngan tak berbaloi..tapi shopping tu satu terapi yang baik utk saya! hehe

    ReplyDelete
  3. kdg2 yg senarai tak beli, yg x masuk list tu terbeli...hai, namanya perempuan...tapi tetap beringat ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..biasa juga macam tu. Tapi ada senarai, bandingkan harga selamat sikit..

      Delete
  4. nice sharing ni..tp jaman la ni kan, kalau tak bawak limaplohengget gi pasar malam tak sah...kalo bawak seplohengget leh beli mertabak jer..hukhuk

    ReplyDelete
  5. sy jrg shopping lah, bkn nyer mampu pun, kalau shopping hanya brg dapur.... thanks for the tips, sgt berguna

    ReplyDelete
  6. bagus tips ni..tapi kalau bawak budak2, pasti ada jek kene pau, brg2 yang tak masuk senarai..hehehe:)

    ReplyDelete
  7. tiap2 bulan mesti buat list....
    shopping pun setahun sekali kot...banyak nak kena bayar he..he..

    salam singgah & follow......

    ReplyDelete
  8. eh lupe lak..nak ajak join GA kat blog saya - simply moi:) marilah.. mana tau ada untung dpt makanan sunnah Rasulullah S.A.W:)

    ReplyDelete
  9. hohohoho, aku tak suke betul belanje tak berhemah *walau banyak kebaikannya*

    hati rasa terkongkong :)

    ReplyDelete
  10. tip berguna tuk semua tq for sharing..

    ReplyDelete
  11. hermm slalu boros

    sdr tak sdr duit kering

    aishh

    ReplyDelete
  12. sangat penting..kena berhemah dalam berbelanja :) dah klik sana sini ;)

    ReplyDelete
  13. Hehe iklan selalunya best2 xD
    kadang2 terpengaruh utk beli produk makanan bila nmpk iklan kt TV ^^
    thanks for the tips.

    ReplyDelete
  14. Gaji ciput so kenalah berhemah. Makan ikan kecil2 shj, ikan kering ikan bilis, pakaian beli setahun sekali atau pakai ajer baju pemberian org, tinggal juga di rumah kecil yg sempit... nak belanja kawan2 opis pun berkira, kalu kita belanja kueh yg murah2 org mengata pulak... berhemah, hmmm..Zuhud itu lebih baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2.. Sedarhana itu lebih baik.. Ikut nasihat agama..

      Delete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga Tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen. Gunakan Comment As "Name/URL" untuk mendapatkan backlink dan memudahkan kunjungan balas dari saya.

Kisah Kecomelan yang Melampau

Kisah Kecomelan yang Melampau
Kisah Kecomelan yang Melampau
Copyright © Pokok Manggis Depan Rumah | Powered by Blogger
Design by N.Design Studio | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com