Motivasi Dr Fadzilah Kamsah - Petua Mencuci Hati

2012-09-19

Assalamualaikum..
Apa khabar semua, harap-harap sihat dan ceria semua nya. Saya nak kongsi motivasi dari Dr Fadzilah Kamsah. Semoga ianya memberi manfaat kepada kita semua.


“Program minda atau cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati:

Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif.

Menurut kajian psikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.

Kata-kata motivasi kali ni dipetik dari “artikel motivasi bertajuk 17 Petua Mencuci Hati karya asal oleh Dr Fadzilah Kamsah.

Hati yang bersih memancarkan gelombang positif yang amat kuat, lantas mempengaruhi orang sekeliling dan situasi-situasi menjadi positif sama. Sebaliknya, hati yang kotor akan memancarkan gelombang negatif yang amat kuat, menukarkan orang-orang sekeliling menjadi negatif juga membuat situasi-situasi pada saat kita berada tu menjadi negatif.

Kesannya, kita jadi murung, tertekan, tiada kegembiraan dan menjalani hidup penuh dengan tekanan. Nak bahagia, nak berjaya, nak gembira, kita perlu ubah persekitaran kita menjadi positif. Kita boleh ubah semua tu bermula dengan rajin-rajinkan diri mencuci hati simply dengan memprogram minda 7 saat sebelum kita tidur.

auto publish ni. ;-)
Share

12 comments:

  1. akak suke dgr tips2 dari DMFK tiap pg kt sinar.fm, n skrg nih pun tgh lyn dia kt sinar.fm sbb dia jd tetamu pagi utk rabu nih... banyak tips2 berguna yg dia share...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul akak.. Memotivasikan kita dengar tips2 dia bagi.. :-)

      Delete
  2. Memotivasikan org lebih mudah dari nak memotivasikan diri sendiri sebenarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah.. Mint doa agar Allah bg kita juga..:-)

      Delete
  3. cuci hati.. antra lain dgn zikir pun boleh cuci hati kan hehe

    ReplyDelete
  4. cuci hati dgn memasak lps tu jamu org mkn..sambil baca yassin...surah2 lazim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni lagi terbaik.. Bg orang makan..

      Delete
  5. Replies
    1. Terima kasih akak. Semoga dapat membantu dengan motivasi diri dr fadzilah kamsah ini.

      Delete
  6. penah dgr ceramah Dato Dr Fadzilah kamsah, mmg tak jemu dengar.. semangat je kalo dengar... bagus utk kite memperbaiki diri sendiri kan...
    kalo dengar ceramah kat tv pun orait kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. ceramah yang boleh membina semangat kita. petua untuk menyucikan hati. terima kasih.

      Delete

Terima kasih komen di sini.
PS: Diharap dapat menjaga tatasusila semasa memberi komen.
**Jangan tinggalkan link atau URL diruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Pokok Manggis Depan Rumah
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah| Oh Panduan